ІСТОРІЯ УЧАСТІ В УПА САВЕЛЮКА ГРИГОРІЯ ВОЛОДИМИРОВИЧА

Дата: 09.06.2020 20:12
Кількість переглядів: 726

Савелюк Григорій Володимирович  народився в 1907 році в с. Антонівці Шумського району Тернопільської області. Освіта - 3 класи. Одружився та переїхав на проживання в с. Нова Миколаївка.

З 02 березня 1945 р. по 25 жовтня 1945 р. проходив службу в радянській армії. Повернувшись з армії Григорій активно включився в підпільну боротьбу з радянським режимом. З 1946 року став членом ОУН та займав посаду станичного села Нова Миколаївка. Крім обов'язків станичного Григорій був особистим зв'язковим колишнього курінного УПА, а тоді районного провідника ОУН "Міша,Великан" - (Михайло Кондрас). В його будинку періодично перебувала та одного разу лікувалася дружина "Міші,Великана" Оля Горошко "Троянда" , яка була заарештована в 1949 році. Також Григорій Савелюк з 1950 року був зв'язковим в окружного коменданта СБ "Сірого", якому він передавав "грипси". Окрім своєї підпільної діяльності Григорій працював лісником в лісництві села Смига, де його 26 червня 1951 року (за доносом жительки хутора Баї Євгенії ........, яка була і зв’язковою в УПА і одночасно агентом МГБ під оперативним псевдонімом "Оля") було заарештовано. Під час слідства Григорію було запропоновано стати агентом МГБ, щоб він допоміг вистежити останніх героїв підпілля, але він відмовився. 25 березня 1952 року відбувся суд, який присудив Григорію 25 років таборів. Термін відбував в Норильських таборах, де в 1953 році при спробі підняти повстання Григорій загинув, отримавши осколкове поранення в голову та груди. Весною цього року, на хуторі Круки неподалік місця, де стояла хата члена ОУН, станичного УПА Савелюка Григорія Володимировича, зусиллями онуків загиблого героя Василя та Петра Савелюків постав величний пам'ятник їхньому діду, який віддав своє життя за волю України. Пам’ятаймо!

Інформацію надав Анатолій Василюк

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь